Μουσική Προπαιδεία

Η γνώση και η μάθηση μέσα από την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση είναι ο στόχος της Μουσικής Προπαιδείας. Απευθύνεται σε παιδιά της προσχολικής

IMG 2991και της πρώτης σχολικής ηλικίας. Σε αυτή την ηλικία αρχίζει το παιδί το ταξίδι του με τη μουσική. Αρκεί ένας  σωστά ειδικευμένος  παιδαγωγός να το οδηγήσει κατά τρόπο τελείως φυσικό και αβίαστο. 

Σε αυτή την ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για τις πρώτες μουσικές δεξιότητες.

Στο Κλασσικό ωδείο Ηρακλείου λειτουργούν τμήματα από 4μέχρι και 6 χρόνων.

Τα παιδιά γνωρίζουν τη μουσική μέσα από το παιχνίδι, από το τραγούδι, το χορό, τα όργανα της μουσικής προπαιδείας.   Μαθαίνουν τη μουσική με βιωματικό τρόπο. Αυτοσχέδιες μικρές ορχήστρες φτιάχνονται σε κάθε μάθημα. Με  την κίνηση, το χορό, το τραγούδι  τα παιδιά αντιμετωπίζουν τη μουσική , όχι ως μάθημα αλλά ως τρόπο ζωής. Mε αυτό τον  τρόπο αναπτύσσεται το μουσικό αισθητήριο.

Το παιδί μέσω της μουσικής προπαιδείας μαθαίνει:

  1. Μουσική: Γνωρίζει  το ρυθμό, τον ήχο, τη μελωδία, τα μουσικά όργανα της ορχήστρας Orff (ξυλόφωνα, μεγαλόφωνα, κρουστά, φλογέρα, κ.ά.), το τραγούδι.

  2. Κίνηση: Γνωριμία με τα βασικά στοιχεία της κίνησης του σώματος, τους παιδικούς χορούς , την κινητική έκφραση και τον κινητικό αυτοσχεδιασμό.

  3. Θεατρικό παιχνίδι: Γνωριμία με τη μίμηση και τη δραματοποίηση όλων των στοιχείων που τα παιδιά παίρνουν από τη μουσική και την κίνηση. Αυτό το σύστημα ονομάζεται Orff και θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα σε όλο τον κόσμο. Δίνει μεγάλη σημασία στις ανάγκες του παιδιού για έκφραση και εξωτερίκευση των ερεθισμάτων που λαμβάνει από τη μουσική αλλά και από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ο τελικός σκοπός μετά από αυτή την εκπαίδευση-παιχνίδι είναι να αφήσουμε το παιδί να διαλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσει μέσα στον κόσμο της μουσικής.

Πέρα από όλα αυτά τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται μια και το μάθημα είναι ομαδικό. Αναπτύσσουν φαντασία, καλλιεργείται η αυτοεκτίμηση,   σέβονται,  αγαπούν, εκτιμούν τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας. Επίσης με την ενασχόληση της μουσικής σε αυτή τη μικρή ηλικία, αναπτύσσεται  η κοινωνικότητα του παιδιού, μαθαίνει να συγκεντρώνεται πιο εύκολα με ότι και αν ασχοληθεί. Έρχονται σε επαφή με όλα τα όργανα του ωδείου, αποκτούν εικόνες και ήχους  και έτσι το κάθε παιδί είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο όργανο θα επιλέξει. Αυτό μάλιστα είναι και το επόμενο μουσικό του βήμα.

Γνωριμία με τον κόσμο της Μουσικής για Παιδιά 3-4 ετών.

Στην τρυφερή ηλικία των 3-4 χρόνων το παιδί μπαίνει στο δρόμο της μουσικής εκπαίδευσης με τον πιο φυσικό τρόπο:  Παίζει, τραγουδάει, κινείται και ταυτόχρονα μαθαίνει να αισθάνεται το χώρο του ωδείου οικείο και φιλικό.

 ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

Ένα μελωδικό, ρυθμικό και κινητικό παιχνίδι: Τα μεταλλόφωνα βάζουν τις μελωδίες, τα κρουστά Orff μας κρατούν το ρυθμό και οι αιώνια λατρεμένες μελωδίες των μεγάλων μουσουργών ντύνουν το χορό μας.

  • Εξασκούμε το αυτί, τη φωνή, τις λεπτές κινητικές μας δεξιότητες
  • Γινόμαστε μια ομάδα, μια παρέα, μια οικογένεια και δουλεύουμε ομαδικά και αγαπημένα.
  • Μαθαίνουμε να σεβόμαστε την ομάδα, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά.
  • Αποκτούμε εξοικείωση με το μουσικό κείμενο
  • Γνωρίζουμε από κοντά τα μουσικά όργανα