Η φιλοσοφία

IMG 2986Η φιλοσοφία του  Κλασσικού ωδείου Ηρακλείου έχει να κάνει με τη φιλοσοφία των ανθρώπων που το στελεχώνουν και έχει δύο προεκτάσεις. Η μία προέκταση είναι να προσφέρει μουσική παιδεία στον τόπο μας με ένα έμπειρο επιτελείο καθηγητών και  που οι μαθητές θα συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα και δε θα  καθίστανται παθητικοί ακροατές.  Η άλλη προέκταση είναι να παρεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Το Κλασσικό ωδείο Ηρακλείου προσφέρει πολιτιστικά στον τόπο μας με μια σειρά από συναυλίες  είτε στους χώρους του (διαθέτει αίθουσα συναυλιών) είτε σε επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους. Οι συναυλίες μπορεί να είναι είτε  μαθητικές,  είτε  των καθηγητών που στελεχώνουν  το ωδείο, ή  με καλεσμένους σολίστες  από όποιο χώρο και αν προέρχονται. Ήδη το Κλασσικό ωδείο Ηρακλείου το έχει πράξει και θα εξακολουθεί να το κάνει. 

Στον τομέα της μουσικής παιδείας το ωδείο αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες, από παιδάκια τριών ετών με τμήματα μουσικής προπαιδείας  και παιχνιδοτράγουδα μέχρι μαθήματα ενηλίκων.

Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα όλων των οργάνων είναι αυστηρά ατομικά. Τα ομαδικά μαθήματα είναι αυτά της μουσικής προπαιδείας, της χορωδίας,  των γενικών υποχρεωτικών μαθημάτων και των ορχηστρικών συνόλων. Πέρα από τα ατομικά μαθήματα και τα ομαδικά σε τακτικά διαστήματα διοργανώνονται σεμινάρια, ρεσιτάλ, και άλλα δρώμενα για να έχει ο σπουδαστής μια πληρέστερη αντίληψη σε αυτό που ονομάζουμε «μεγάλη μουσική»

Τα ορχηστρικά σύνολα τα οποία λειτουργούν σε μόνιμη βάση σκοπό έχουν να βοηθήσουν το μαθητή να ενταχθεί σε μια ομάδα όπου η συνεργασία και η αμοιβαία εκτίμηση είναι δεδομένα για να δημιουργηθεί η μουσική.  Ας μην ξεχνάμε ότι τα μουσικά σύνολα βοηθάνε στην κοινωνικοποίηση του σπουδαστή καλλιεργώντας την ευγένεια, το σεβασμό, αλλά  και την αγάπη για το συνάνθρωπό μας.

Στο Κλασσικό ωδείο Ηρακλείου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χορωδιακή μουσική. Λειτουργούν  οι εξής χορωδίες:

  1. 1) Η παιδική χορωδία (Η Χορωδιακή φωλιά)  για παιδιά μέχρι 12 ετών
  2. 2) Η νεανική χορωδία (Voci Angeliche)         για άτομα μέχρι 18 ετών
  3. 3) Η  χορωδία ενηλίκων (Ars Nova).

Το Κλασσικό Ωδείο Ηρακλείου στελεχώνει ένα επιτελείο καθηγητών άξιο και έμπειρο, έτοιμο να διδάξει τα παιδιά και να τα μυήσει στο θαυμαστό κόσμο της μουσικής. Στο ωδείο μας διδάσκουν μόνο διπλωματούχοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας με πολυετή πείρα και αποδεδειγμένη παιδαγωγική κατάρτιση. 

Τέλος η  φιλοσοφία του ωδείου είναι αυτή που εννοεί ο τίτλος του. Να προσφέρει μουσική παιδεία και πολιτισμό αφενός  μέσα από τις κλασσικές  αξίες της μουσικής οι οποίες είναι αναγνωρισμένες και αφετέρου να ακολουθήσει τα σύγχρονα  ρεύματα του καιρού μας διυλίζοντας τα καλά από τα καλύτερα συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη της μουσικής ως επιστήμης, ως τέχνης, ως ήθους και πηγή ζωής!